מבוא
רזברטרול הוא פיטוכימיקל הנקרא פוליפנול, מצוי בעיקר בענבים אדומים, אוכמניות ואגוזים.
רזברטרול זכה לתשומת לב הולכת וגוברת בשל הפוטנציאל שלו לשפר פוריות בנשים. מחקרים מצביעים על כך שרזברטרול עשוי לשחק תפקיד חשוב בשיפור פוריות האישה, הן בהקשר של הריון טבעי והן בהקשר של טיפולי פוריות.
לפניכם מס מחקרים קליניים
סקר ספרות שפורסם ב-2024 ב-International Journal of Molecular Sciences – חקר מנגנונים מולקולריים בהם רזברטרול מסייע בבעיות פוריות. מצורף איור מהסקירה
מחקר קליני פרוספקטיבי עם קבוצת ביקורת שנעשה באיטליה ופורסם בעיתון Journal of Ovarian Research ב-2024, הראה שבנשים מעל גיל 35 שנטלו רזברטרול במשך 3 חודשים לפני טיפולי פוריות, נצפו שינויים משמעותית סטטיסטית בתגובה השחלתית לטיפול. כלומר כמות הזקיקים שנשאבה הייתה גבוהה יותר ביחס לצפי (AFC) לעומת קבוצת הביקורת. והמסקנה הייתה שטיפול ברסברטרול לפני גירוי שחלתי יכול לשפר את התגובה לטיפול בתכשירים המכילים FSH אקסוגני (כגון מונופור, גונל,..), מה שמפחית סיכוי לחוסר תגובה בטיפולי פוריות, במיוחד בנשים מעל גיל 35.
מחקר שפורסם בכתב עת CELL ב-2012 הראה שרזברטרול יכול לשפר את הפעילות המיטוכונדריאלית התאית ולעורר סדרה של מטווחים מולקולריים המסוגלים לנטרל כמה מהמנגנונים המובילים החשובים ביותר העומדים בבסיס ההזדקנות ולכן יכול לשפר את הפוריות של האישה.
מחקר שפורסם ב-2023 בכתב העת Gynecological Endocrinology, הראה שרזברטרול עשוי להשפיע על גורמים אפופטוטיים כדי להגן על מצב השחלות האנושי, וע”י כך לשפר את מצב של השחלה.
מחקר שפורסם ב-2022 בעיתון Antioxidants (Basel, Switzerland), הראה שנטילת רזברטרול גורמת לשינויים בנוזל של הזקיק שמספק סביבה תומכת לגדילת הביצית, וכך יכול לסייע לשפר איכות הביציות בנשים בגיל מתקדם עם פרוגנוזה לא טובה הנמצאות בטיפולי פוריות ומנסות להרות באופן טבעי.
בנוסף יש מחקרים קליניים רבים על תרומת רזברטרול לנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות – PCOS ולנשים עם אנדומטריוזיס.
מנגנוני פעולה בהם רזברטרול מסייע לפוריות האישה
- מניעת התקצרות הטלומרים – מחקרים במעבדה ובבעלי חיים מצאו כי רזברטרול עשוי לסייע במניעת התקצרות הטלומרים. הוא עושה זאת על ידי הפעלת אנזים הנקרא טלומראז, האחראי על בניית הטלומרים. התקצרות אורך הטלומרים היא אחד הסממנים החשובים להזדקנות.
- פעילות נוגדת דלקת – רזברטרול מעכב את ייצור מולקולות מטווחות דלקת כגון COX-2, TNF, STAT3, ועוד. ובכך מפחית את הדלקת הכרונית הקשורה לפגיעה בפוריות.
- הגנה על דנ”א המיטוכונדריאלי – עם הגיל יש יותר ויותר אי יציבות של דנ”א מטוכונדריאלי (mtDNA), המובילה למוטציות של mtDNA בביצית. זהו בעצם מנגנון שמוביל לירידה באיכות הביציות. בנוסף יש עלייה בסיכון להעברת מומים במיטוכונדריה לצאצאים.
- פעילות נוגדת חמצון – רזברטרול פועל כנוגד חמצון חזק, ומנטרל רדיקלים חופשיים הגורמים לנזק ובכך מגן על ה-DNA של הביצית מפני נזקים, ומשפר את איכות הגנום של העובר.
- מנגנוני אנטי-אייג’ינג לשחלות ובכלל – רזברטרול הציג השפעות מועילות על מאגר הזקיקים ואיכות הביציות באי פוריות הקשורה לגיל בשל השפעתו על פוטנציאל הממברנה המיטוכונדריאלית, ATP, רמות מתח חמצוני והפחתת הדלקת . רזברטרול משפיע על גורמים מולקולריים רבים, כולל SIRT1, p53 המעורבים בוויסות אפופטוזיס, NF-κappaB המעורב בדלקת, מסלול Akt/mTOR הקשור לתפקוד המיטוכונדריאלי, ו Nrf2 מעורב בביטוי של אנזימים נוגדי חמצון, כמו SOD
- עיכוב אנזים ארומוטראז – מסייע לקדם ביוץ בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, וגם מסייע לנשים עם אנדומטריוזיס.
- הפחתת הורמוני מין גבריים – רזברטרול עשוי להשפיע על רמות הורמוני המין הגבריים, ובכך לשפר את האיזון ההורמונלי הדרוש למחזוריות סדירה ולפוריות בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות
כיצד לשלב רזברטרול
ניתן לצרוך רזברטרול על ידי צריכת מזונות עשירים בו, כמו ענבים אדומים, אוכמניות, אגוזים ושוקולד מריר.
הדרך היותר יעלה ומבוקרת זה לצרוך רזברטרול בתוספי תזונה. חשוב להתייעץ עם רופא או נטורופת לפני השימוש בתוספים אלו.
חשוב לבחור תוסף רזברטרול איכותי, המיוצר על ידי חברה מוכרת ועומד בתקנים של בקרת איכות, ללא תוספת ממתיקים וחומרים משמרים.
מינון
המינון האופטימלי של רזברטרול משתנה ותלוי במספר גורמים, כולל גיל, מצב בריאותי ומטרות הטיפול
סבלנות
שיפור בפוריות עשוי לקחת זמן, ולכן חשוב להיות סבלניים ולהמשיך בטיפול על פי הנחיית הרופא או מטפל מוסמך.
לסיכום
לרזברטרול פוטנציאל רב לשיפור פוריות האישה. תכונותיו נוגדות החמצון והאנטי-דלקתיות עשויות לסייע בשיפור איכות הביצית, להפחית דלקת ולשפר את סביבת הרחם. עם זאת, חשוב להבין כי רזברטרול אינו פתרון קסמים, ויש להתייחס אליו כתוסף תזונה נוסף במסגרת טיפול מקיף בבעיות פוריות.
על מוצר שפותח בקליניקה NovaFertility, המכיל רזברטרול תוכלו לקרוא כאן
* מאמר זה נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.
מקורות:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38612425/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38622741/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22304913/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36824010/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35624883/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34467834/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33610422/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37333786/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31483910/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31327131/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27754722/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38987824/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30781885/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33387724/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30777471/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23091400/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8698668/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7869110/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33329978/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38945863/