שיפור איכות הביציות – איך זה אפשרי?

שיפור איכות הביציות

האם שיפור איכות הביציות הוא מיתוס?

נצלול לתוך הנושא ונבין האם יש מה לעשות ואם כן מה יכול באמת לסייע לנו בשיפור איכות הביציות
כיום אין מדד היכול להעיד על איכות הביציות. כל הבדיקות הקיימות AMH, FSH, AFC (ספירת זקיקים באולטרסאונד) הן מדדים כמותיים בלבד ואינן מרמזות כלל על איכות הביציות.

כמובן שככל שיש יותר ביציות, הסיכוי להרות גדל, יחד עם זאת מספיקה ביצית אחת איכותית לקבל הריון תקין.

איכות הביצית נמדדת בזמן ההפריה, התפתחות העובר והריון תקין.

כולנו מכירות את הסטטיסטיקה הלא מעודדת של ירידת איכות הביציות עם הגיל. בנוסף רואים היום יותר ויותר נשים צעירות שסובלות מרזרבה שחלתית נמוכה ואיכות ביציות ירודה.

האם צריך להשלים עם המצב? כדי לענות על השאלה הזו בואו נצלול קצת לתוך הפיזיולוגיה של הגדילה והתפתחות הביציות וננסה להבין מה גורם לכך.

הביציות נוצרות אצלנו עוד בשלב העוברות ברחם אמנו, ומגיעות לשיא של 6-7 מיליון בשבוע 16-20. מכאן ואילך ישנה ירידה הדרגתית במשך 50 שנה בממוצע עד מיצוי מאגר הביציות.

כשאנחנו נולדות נשארות לנו 1-2 מליון ביציות וכשאנו מגיעות לגיל ההתבגרות רק כ-300-500 אלף ביציות, שיאפשרו לנו 35-40 שנות פוריות. 400-500 מהביציות האלה תגענה לשלב הביוץ.

תמונה מספר: Speroff’s Clinical Gynecologic Endocrinology and Infertility

מחזור החודשי
תמונה מספר: Speroff's Clinical Gynecologic Endocrinology and Infertility

מחקרים חדשים בתחום תאי גזע (stem cells) קוראים תיגר על הגישה הקלאסית, הגורסת שביציות מיוצרות רק בעוברות, ואין ייצור ביציות חדשות במהלך חיי האישה. עדיין הגישה הקלאסית היא המקובלת, אבל יש אולי למה לצפות בעתיד.

 

רוב חיי האישה הביציות נמצאות במצב רדום כתאים לא מפותחים, הנקראים Primordial Cells. תאים אלה רדומים בתוך הקורטקס – הקליפה של השחלה – והם שמורים שם היטב, מבודדים מהסביבה, כלומר מהגוף שלנו.

 

אחת לכמה זמן, מתעוררות כמה מאות ואף אלפי ביציות ומתחילות להבשיל. לוקח להן יותר משנה להגיע להבשלה מלאה ולביוץ.

שלושת החודשים שלפני הביוץ או השאיבה, הם חודשים קריטיים בהם הביצית עוברת את תהליך הגדילה וההבשלה. בחודשים האלה מתחילה אספקת דם לביציות וכך הן מושפעות מהסביבה שאנחנו מספקות להן. 

 

בנוסף צריכת האנרגיה של הביציות גדלה מאוד מפני שבחודשים הללו הן צריכות לבצע במקביל לגדילה שלהן תהליך מדוייק של הפרדה כרומוזומלית ופליטה של העתק כרומוזומלי (גופיף פולרי). בכך הן משאירות גדיל אחד של DNA שבעתיד יתחבר עם גדיל DNA שני של הזרע ויצור עובר.

 

אם התהליך הזה משתבש, וזה קורה לעיתים קרובות יותר בנשים מעל גיל 35, ביצית תהיה עם אנומליות כרומוזומלית. זו אחת הסיבות הנפוצות לבעיות בהשרשה, הפלות מוקדמות, אי התפתחות העובר, עוברים בדירוג נמוך וכישלון בטיפולי IVF.

נוצר חלון הזדמנויות של שלושה חודשים שבו ניתן לשפר את הסביבה של הביצית ובכך להגדיל את הסיכויים שלה להבשיל בצורה כרומוזומלית תקינה. הדבר יוביל ליותר הפריות, התפתחות עוברים תקינים, הריון תקין ופחות הפלות.

זו גם הסיבה שרופאי פריון ממליצים על Q10 לנשים, המשפר את ייצור האנרגייה במטוכונדריה של הביצית החיונית כל כך לחלוקה כרומוזומלית תקינה.

שימו לב ההריון שלכן מתחיל כבר 3 חודשים לפני הביוץ!!!

ד”ר רוברט קספר, מומחה פריון מוביל מטורונטו, השתמש במטאפורה הבאה “ההתבגרות של מערכת הרבייה הנשית, היא כמו פנס שנשכח על המדף העליון של הארון. כשאתה מוצא אותו כמה שנים אחרי ומנסה להדליק, הוא לא יעבוד, לא בגלל שיש בעיה עם הפנס, אלא כי הבטריות בפנים נגמרו”.
ניתן לשפר את איכות הביציות ולרשותינו עומדים צמחי מרפא, תוספי תזונה, תזונה טבעית ואורח חיים בריא.
צמחי מרפא לדוגמה:

Panax Quinquefolium

ג’ינסנג אמריקאי – צמח מחזק ממשפחת הג’ינסנגים. בשונה מג’ינסנג רגיל הצמח הזה מאוד מתאים לנשים. הוא מחזק את מערכת הרבייה הנשית, ובמיוחד את השחלות. יש לו השפעה דמויית אסטרוגן. בנוסף, הוא נוגד חימצון , נוגד דלקת ומעורר מינית.

מחקר שנערך על עכברים הראה שג’ינסנג אמריקאי יכול לעזור במקרים של אי ספיקה שחלתית מוקדמת, והוא יכול לעקב את הזדקנות השחלות בחולדות.

*אסור ללקיחה בזמן גירוי הורמונלי.

Moringa Oliflera

זהו צמח מאכל. מקור תזונתי טוב, הנחשב למזון-על. מצויין במיוחד לנשים שתזנותן אינה מאוזנת. מורינגה מקדמת לא רק הזנה ובריאות טובה יותר, אלא גם אריכות ימים. יש בה ויטמין A יותר מגזר, סידן יותר מחלב, ברזל יותר מתרד, ויטמין C יותר מקיווי, אשלגן יותר מבננה.
מורינגה נוגדת חימצון ונוגדת דלקת עוצמתית.היא מסייעת להורדת רמת כולסטרול, ורמת סוכר.
שימו לב: השימוש הוא בעלים של צמח המורינגה. היו מחקרים שהראו אימפקט שלילי על פוריות בשימוש בשורש ובגזע.

Dioscorea Villosa

צמח קלאסי לחיזוק הפעילות של השחלות. צמח המאזן ומזין את מערכת המין הנשית. כמו כן הוא מחזק ומרגיע עצבי, מגביר תהליכי עיכול וספיגה ונוגד דלקת. מצוין לנשים עם תגובה שחלתית ירודה.
*אסור ללקיחה בזמן גירוי הורמונלי.

תזונה

חשוב להבין שאין מזון ספציפי אחד שיהפוך אותך לפוריה יותר, יש מכלול של דברים. שתיית שייק ירוק לא תאזן אכילת שאוורמה. הקפדה על תזונה צריכה להיות דבר שבשגרה עם חריגות קטנות לנפש שזה חשוב לא פחות.

 

הנה כמה נקודות שחשוב להקפיד עליהן בתזונה:

1. 80% מהתזונה צריכה להיות מורכבת ממזון מזין, לא מעובד.
2. סדר התזונה חשוב לא פחות. כל אחת צריכה להתאים לעצמה (או להתייעץ עם איש מקצוע) תפריט תזונה לפי סדר היום שלה. תזונה מסודרת מהווה 50% מההצלחה של התהליך התזונתי.
3. הכלים שמהם אנחנו אוכלות – המנעו מכלי פלסטיק וקופסאות שימורים.
4. שתייה – מים, מים מים! רוב התהליכים בגוף מתרחשים בנוכחות מים (H2O). עזרו למטבוליזם של הגוף שלכן. התחילו את הבוקר עם 2 כוסות מים.

פעילות גופנית

שחלות הן חלק בלתי נפרד מהאגן. הן מוזנות ע”י כלי דם שעוברים דרך מזובריום שהוא חלק מהרצועות באגן והוא מחובר לשאר אברי האגן. אספקת הדם מגיעה דרך העורק השחלתי היוצא מאבי העורקים בגובה החוליה המותנית הראשונה. הוריד השחלתי מתנקז אל הוריד הנבוב התחתון מימין ואל הוריד הכלייתי משמאל. אנחנו רוצות לשפר את אספקת הדם לאזור ולהגביר פינוי של חומרים לא רצויים ולכן תנועתיות באגן מאוד חשובה.

פעילות מומלצת (עם דגש על שיפור איכות הביציות) היא תנועה באגן כגון: רקודי בטן, חישוק או סתם תנועות באגן. רצוי לשלב פעילות כזו 10 דקות ביום בנוסף לפעילות ספורטיבית שבשגרה.

 

לסיכום, אין לנו השפעה על הגנטיקה שלנו, ואנחנו צריכות לעבוד עם מה שקיבלנו מההורים שלנו. מה שאנחנו כן יכולות לעשות זה להשפיעה אפיגנטי. היום אנחנו יודעים שאפיגנטיקה יכולה לגרום לגנים מסויימים להתבטא יותר ולאחרים פחות, וזה קשור לאורח החיים שלנו!

אם במהלך שלושת החודשים שקודמים לביוץ/שאיבה נספק לביצית סביבה עשירה בנוטריינטים טובים, נוגדי חימצון, סביבה נטולת דלקת, סביבה המשפרת את ייצור האנרגיה במטוכונדריה של הביצית, נגביר משמעותית את הסיכוי לביציות איכותיות שיעשו הפרייה תקינה ויהפכו להריון תקין.

 

מזכירה לכן: ההריון שלכן מתחיל כבר 3 חודשים לפני הביוץ/שאיבה!!!

Facebook
WhatsApp
מרינה לוי

מרינה לוי

מרינה לוי B.Sc, הרבליסטית קלינית ומלווה לאורח חיים בריא,
מייסדת NovaFertility - קליניקה לטיפולים תומכי פוריות האישה והגבר

שווה קריאה

ליצירת קשר