מיהו הקואנזים Q10 וכיצד הוא משפיע על פוריות האישה? מרינה לוי, הרבליסטית קלינית B. Sc, מתמחה בטיפולי פוריות, משתפת אותנו בידע הקליני שצברה בשילוב מחקרים התומכים בהשפעת Q10 על תגובה שחלתית, שיפור איכות העוברים ועובי רירית הרחם.
Q10 – הוא קואנזים – שתפקידו לסייע בתהליכים מטבוליים רבים בגוף ע"י הגברת הספקת אנרגיה. Q10 מצוי בכל תא בגוף האדם, ובמיוחד באזורים בהם חילוף חומרים גבוהה, ונדרשות רמות אנרגיה גבוהות כגון: לב, שרירים, מוח, כבד, וכמובן הביציות.
תא הביצית הוא התא גדול ביותר בגוף האדם. בתהליך הגדילה וההבשלה של ביצית נדרשת אנרגיה רבה אשר קריטית להבשלה התקינה. זו הסיבה שכל ביצית מכילה כמות גבוה של אברונים לייצור אנרגיה הנקראים מיטוכונדריות. כאשר ישנו חוסר באותה אנרגיה עלולה להיווצר חלוקה לא תקינה של החומר הגנטי וכך ליצירת עוברים לא תקינים, קושי להרות, הפלות חוזרות ואחוז הפריה נמוך בתהליך ההפריה החוץ גופית.
Q10 משמש תפקיד חיוני ביצירת האנרגיה באברונים אלו, ולכן שותף חשוב בחלוקת החומר הגנטי ויצירת העוברים. בנוסף Q10 הוא נוגד חמצון יעיל, המנטרל רדיקלים חופשיים שיוצרים נזק בגופנו, תכונה זו חשובה במיוחד בתא רגיש כמו ביצית. ויש לנוגדי חמצון בונוס נוסף, הם מעטים את תהליכי ההזדקנות.
אפשר לסכם את הנ"ל בתרשים הבא:
סביב גיל 35-40, הייצור של Q10 בגוף מתחיל לרדת, וזו הסיבה שאישה מגיל 40 המנסה להרות באופן טבעי או באמצעות טיפולי פוריות, תקבל המלצה לצרוך Q10. זאת בכדי להגביר את הסיכויים להבשלת ביצית תקינה 🡨 הפרייה תקינה 🡨 הריון תקין.
פורסמו לא מעט מחקרים קליניים הבודקים השפעת Q10 על הביציות, יחד עם זאת עדיין לא נאמרה המילה האחרונה בתחום, בעיקר בגלל הטרוגניות של המחקרים השונים: אוכלוסיות שונות, מינונים שונים, משך טיפול שונה, קבוצות קטנות מדי המאתגרות קבלת תוצאות עם משמעות סטטיסטית.
חשוב להבין, פריון האישה הוא תחום מאוד מאתגר למחקר. נשים המנסות להרות כמהות להריון, אין להם אפילו דקה מיותרת לחכות, לכן קשה מאוד לצפות מאישה, שבזמן המחקר תסרב לקבל טיפולים נוספים שתפגוש בדרכה, היכולים לקצר את זמן הכניסה שלה להריון הנכסף. כך יהיה בלתי אפשרי להכליל את הנשים הללו במחקר וזו הסיבה לכך שנשים רבות לא מסיימות את המחקר, דבר הפוגע בתוצאות המחקר.
יחד עם הקושי בביצוע המחקרים בתחום, המגמה פה בהחלט ברורה.
Q10 בהחלט יכול לסייע לנשים, במיוחד בגיל מתקדם, לשפר תגובה שחלתית, לשפר את איכות העוברים (להפחית מספר עוברים אנאמפלואידיים), וכך לשפר סיכוי להריון.
במחקר שבוצע באוניברסיטת Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute שבטורונטו, ופורסם בעיתוןAging Cell, הראה שירידה בתפקוד השחלתי עם הגיל, המתבטא גם בכמות וגם באיכות הביציות, יכולה להשתפר ע"י מתן של 10Q. המחקר הראה ש-10Q יכול לשפר את המנגנונים של פעילות מטוכונדריאלית ולגרום לירידה ברדיקלים חופשיים המזיקים לבייצית.
בנוסף, במחקרים ספורים נצפה כי Q10 יכול לשפר את עובי האנדומטריום – רירית הרחם, ועל כך עדיין דרושים מחקרים נוספים.
חשוב לציין כי Q10 הוכח כבטוח לשימוש במאות מחקרים בתחומים נוספים, וגם הוכח כמשפר ייצור אנרגיה בגוף בהרבה מחקרים קליניים ומעבדתיים שונים.
בפועל, רוב רופאי הפוריות היום ממליצים על נטילה של Q10 בנשים המנסות להיכנס להריון מגיל 35-40. בקליניקה אני ממליצה על Q10 לכל אישה מעל גיל 35-40 באופן גורף.
סוגים שונים של Q10
Q10 מופיע בשתי צורות עיקריות (Ubiquinone)CoQ10 ו- Ubiquinol
גם בגוף Q10 מופיע בשתי הצורות הללו, שמומרות אחת לשנייה כל הזמן ללא הפסקה.
אז איזה צורה עדיפה אתם שואלים?
ל- Ubiquinol יש עדיפות תאורטית, מפני שיש לו 2 אלקטרונים נוספים, שהוא יכול למסור לרדיקלים חופשיים שמזיקים לגוף שלנו ולנטרל אותם, וככה הוא בעצם הופך ל- (Ubiquinone) CoQ10.
מבחינה כימית Ubiquinone הוא בעצם Ubiquinol מחומצן. הגוף שלנו יודע "להטעין" את היוביקווינון ב-2 אלקטרונים, וכך להפוך אותו שוב לבעל יכולת לתרום אלקטרונים. לכן אין יתרון ממשי ל-Ubiquinol .
הרוב המוחץ של המחקרים בתחום הפריון ובתחומים נוספים נעשו על צורת (Ubiquinone) CoQ10, ולכן מומלץ להשתמש בצורה זו. מה גם שצורת (Ubiquinone) CoQ10 יציבה יותר, משמעותית זולה יותר לייצור ולכן היא הצורה המועדפת מבחינת עמידות, יעילות מדעית מוכחת ואף מחיר סביר.
ספיגת Q10 – אתגר אמיתי
Q10 הוא בעל מסיסות נמוכה במים ומשקל מולקולרי גבוה, לכן הספיגה שלו מציבה אתגר לא קטן. בכדי שההשפעה של Q10 תהיה משמעותית יש לבחור שיטת ספיגה יעילה שתבטיח מקסימום ספיגה בנוחות מקסימלית.
השיטה הליפוזומית שנחקרה בתוספי תזונה רבים, ובQ10- בפרט, היא צורה מבטיחה במיוחד, המשפרת ספיגה באופן משמעותי.
בשיטה זו ה Q10- חובר למולקולה של ליפוזום – רכיב בעל מבנה מולקולרי מיוחד, המאפשר לו להיות הידרופילי (מסיס מים) וליפופילי (מסיס שמן) בעת ובעונה אחת. אצל כל היצורים החיים, קרומי התאים (ממברנות) מורכבים מליפוזומים.
בשל הדמיון הרב של מבנה הליפוזום מהצומח למבנה של קרום התא האנושי, הוא מסוגל להתאחד עם קרומי התאים ולשמש כנשא לרכיבים שאינם מסיסים במים, כמו ה-Q10 , ובכך לעזור לו להגיע ממערכת העיכול אל תוך התא, ולהיספג בו.
קו-אנזים Q10 ליפוזומלי של ברא צמחים מכיל את הפטנט Ubiqsome שנבדק והראה כי הוא חודר ביעילות בנטילה פומית עד פנים התא, היכן שהוא נדרש.
שיטות נוספות כוללות צורת SoftGel, אשר משפר ספיגה בצורה מועטה, אך קל לבליעה ואחריו קיימים גם כדורים, טבליות, וכמוסות.
אופן השימוש המומלץ לפוריות האישה
המינון הנחקר והמומלץ ביותר היום על ידי רופאי הפוריות הוא (Ubiquinone) CoQ10 – 600 מ"ג ליום (בשונה מהמינון המומלץ לצרכים אחרים כמו שמירה על תפקוד הלב וכלי הדם).
הדרך המומלצת ביותר היא לחלק את הכמות ל-3 לקיחות של 200 מ"ג לשיפור הספיגה. אם לוקחים Q10 פשוט, בלי טכניקה משפרת ספיגה, עדיף לצרוך אותו עם ארוחה שומנית להגברת ספיגה.
בתוספים בעלי טכנולוגיה ליפוזומלית, אפשר לצרוך מינונים נמוכים יותר, 100 מ"ג 2-3 ביום, ולא בהכרח עם ארוחה שומנית.
זמן שימוש: כדי להנות מהיתרונות המיטביים של קואנזים Q10, מומלץ לצרוך אותו במשך 3 חודשים לפני הביוץ שבו רוצים להרות באופן טבעי או 3 חודשים לפני טיפולי הפרייה חוץ גופית. הסיבה לכך היא ש-3 חודשים לפני ההבשלה הסופית של הביצית, הביצית עוברת שלבי גדילה והתפתחות קריטיים שדורשים אנרגיה רבה, לכן תוספת Q10 חשובה כל כך בשלב הזה. אנו מספקים לביצית סביבה אופטימלית עם אספקה טובה של אנרגיה ונוגדי חימצון שתגרום לחלוקה כרומוזומלית תקינה.
מתי כדאי להיזהר בשימוש בQ10?
- נשים הנוטלות קומדין או פלביקס.
- לסובלים מבעיות שינה – Q10 הוא תוסף בעל השפעה מעוררת ולכן מומלץ להקדים את הנטילה ולא לצרוך לפני השינה.
ולא נשכח גם את הגברים
גם לגברים Q10 יכול להועיל מאוד לפריון. בעקבות ההשפעה שלו על ייצור האנרגיה בתא הוא משפר תנועתיות הזרע, ובתור נוגד חימצון חזק הוא משפר מדדים של הזרע, פירוט על כך במאמר נוסף המשך.
*הכתבה היא לידיעה בלבד ואינה מחליפה ייעוץ אצל איש מקצוע.
מקורות:
- Cristina Rodríguez-Varela, Elena Labarta. Does Coenzyme Q10 Supplementation Improve Human Oocyte Quality? Int J Mol Sci. 2021 Sep; 22(17): 9541
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34502447/]
- Yaakov Bentov, Thomas Hannam, Andrea Jurisicova, Navid Esfandiari, Robert F. Casper. Coenzyme Q10 Supplementation and Oocyte Aneuploidy in Women Undergoing IVF–ICSI Treatment. Clin Med Insights Reprod Health. 2014; 8: 31–36.
[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4071761/]
- Yangying Xu, Victoria Nisenblat, Cuiling Lu, Rong Li, Jie Qiao, Xiumei Zhen, Shuyu Wang. Pretreatment with coenzyme Q10 improves ovarian response and embryo quality in low-prognosis young women with decreased ovarian reserve: a randomized controlled trial. Reprod Biol Endocrinol. 2018 Mar 27;16(1):29.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29587861/]
- T. Caballero. F. Fiameni, A. Valcarcel, J. Buzzi. Dietary supplementation with coenzyme Q10 in poor responder patients undergoing IVF-ICSI Treatment. Fertility and Sterility. VOLUME 106, ISSUE 3, SUPPLEMENT , E58, SEPTEMBER 01, 2016.
[https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)61590-X/fulltext#%20]
- Abdelaziz El Refaeey ,Amal Selem, Ahmed Badawy. Combined coenzyme Q10 and clomiphene citrate for ovulation induction in clomiphene-citrate-resistant polycystic ovary syndrome. Reprod Biomed Online. 2014 Jul;29(1):119-24
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24813752/]
- Sen Sharma, D. Co-enzyme Q10-A mitochondrial antioxidant – a new hope for success in infertility in clomiphene-citrate-resistant polycystic ovary syndrome. BJOG. 17 March 2017.
[https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.2_14571]
- Stefano Raffaele Giannubilo, Patrick Orlando, Sonia Silvestri, Ilenia Cirilli, Fabio Marcheggiani, Andrea Ciavattini, Luca Tiano. CoQ10 Supplementation in Patients Undergoing IVF-ET: The Relationship with Follicular Fluid Content and Oocyte Maturity. Antioxidants (Basel). 2018 Oct 13;7(10):141.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30322142/]
- Assaf Ben-Meir, Eliezer Burstein, Aluet Borrego-Alvarez, Jasmine Chong, Ellen Wong, Tetyana Yavorska, Taline Naranian, Maggie Chi, Ying Wang, Yaakov Bentov, Jennifer Alexis, James Meriano, Hoon-Ki Sung, David L Gasser, Kelle H Moley, Siegfried Hekimi, Robert F Casper and Andrea Jurisicova. Coenzyme Q10 restores oocyte mitochondrial function and fertility during reproductive aging. Aging Cell. 2015 Oct; 14(5): 887–895.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26111777/]
- Long Ma, Lingbo Cai, Mengting Hu, Jing Wang, Jiazi Xie, Yan Xing, Jiandong Shen, Yugui Cui, X Johné Liu, Jiayin Liu. Coenzyme Q10 supplementation of human oocyte in vitro maturation reduces postmeiotic aneuploidies. Fertil Steril. 2020 Aug;114(2):331-337.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32646587/]
- Maria Fernanda Hornos Carneiro , Nara Shin, Rajendiran Karthikraj, Fernando Barbosa Jr, Kurunthachalam Kannan, Monica P Colaiácovo . Antioxidant CoQ10 Restores Fertility by Rescuing Bisphenol A-Induced Oxidative DNA Damage in the Caenorhabditis elegans Germline. Genetics. 2020 Feb;214(2):381-395.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31852725/]
- Assaf Ben-Meir, Kyunga Kim, Rosanne McQuaid, Navid Esfandiari, Yaakov Bentov, Robert F Casper, Andrea Jurisicova. Co-Enzyme Q10 Supplementation Rescues Cumulus Cells Dysfunction in a Maternal Aging Model. Antioxidants (Basel). 2019 Mar 8;8(3):58.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30857157/]
- C E Boots, A Boudoures, W Zhang, A Drury, K H Moley. Obesity-induced oocyte mitochondrial defects are partially prevented and rescued by supplementation with co-enzyme Q10 in a mouse model. Hum Reprod. 2016 Sep;31(9):2090-7.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27432748/]
- Hiroyuki Sasaki, Toshio Hamatani, Shintaro Kamijo, Maki Iwai, Masato Kobanawa, Seiji Ogawa, Kenji Miyado, Mamoru Tanaka. Impact of Oxidative Stress on Age-Associated Decline in Oocyte Developmental Competence. Front Endocrinol (Lausanne). 2019 Nov 22;10:811.
- [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31824426/]
- Juan D Hernández-Camacho, Michel Bernier, Guillermo López-Lluch, Plácido Navas. Coenzyme Q 10 Supplementation in Aging and Disease. Front Physiol. 2018 Feb 5;9:44.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29459830/]
- It starts with the Egg, Rebecca Fett. How the Science of Egg Quality Can Help You Get Pregnant Naturally, Prevent Miscarriage, and Improve Your Odds in IVF Paperback – February 23, 2019
- Giovanna Petrangolini, Massimo Ronchi, Elisabetta Frattini, Eric De Combarieu, Pietro Allegrini, Antonella Riva. A New Food-grade Coenzyme Q10 Formulation Improves Bioavailability: Single and Repeated Pharmacokinetic Studies in Healthy Volunteers. Curr Drug Deliv. 2019;16(8):759-767.
[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31475897/]