DHEA הוא הורמון סטרואידי המיוצר באופן טבעי על ידי בלוטת יותרת הכליה (אדרנל). הוא משמש כמקור ליצור הורמונים אנדרוגנים (זכריים) ואסטרוגנים (נקביים) ברקמות שונות בגוף.
תיאור סכמתי: המרה של DHEA לטסטוסטרון ואסטרוגן:
[13]
הקשר בין DHEA ופוריות
מחקרים הראו שתוספת DHEA שיפר משמעותית את הכמות ואת האיכות של הביציות, הגביר שיעורי הריון והפחית הפלות בנשים שנטלו DHEA לפני טיפולי הפריה חוץ גופית(IVF), לכן כדאי לשקול נטילת תוסף DHEA לנשים עם רזרבה שחלתית ירודה (AMH נמוך, FSH גבוה, ספירת זקיקים (AFC) נמוכה) [1][2][3][4][5][6][7][8].
לדוגמא מחקר קליני, פרוספקטיבי, אקראי שפורסם ב-2020, בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics, שבו נשים חולקו ל-2 קבוצות. בקבוצת המחקר נשים נטלו תוסף DHEA במינון של 25 מ”ג X3 פעמים בים למשך חודשיים. המחקר הראה הבדל משמעותי סטטיסטי במדדי FSH, ספירת זקיקים (AFC), ותגובה שחלתית טובה יותר לטיפול IVF. AMH גם עלה, אומנם לא בצורה משמעותית סטטיסטית. בנוסף פרמטר הכי חשוב זה שיעור ההריונות היה גבוהה יותר בצורה משמעותית בקבוצה שנטלה DHEA[1]
מחקר קליני נוסף שפורסם ב-2015 בכתב עת Reproductive Biology and Endocrinology , הראה שבנשים בגילאי 36-40 שנטלו DHEA, שיעור הלידות היה גבוה יותר משמעותי סטטיסטית מאשר בקבוצת הביקורת. בנוסף, שיעור ההפלות היה גבוה יותר בקרב הנשים מקבוצת הביקורת שלא נטלו DHEA. כמו כן הראו שבקבוצת המחקר העוברים היו באיכות הרבה יותר גבוהה[2].
האם זה אומר שכל מי שנמצאת בתהליכי הפריה חוץ גופית (IVF) צריכות להתחיל ליטול DHEA? באיזה מינון? האם זה יכול להזיק? מתי להפסיק?
חשוב להבין ש- DHEA לא מתאים לכולן. בהמשך המאמר נסביר למי זה מתאים ולמי זה יכול לשפר את המדדים, איך ליטול נכון ומתי כדאי להפסיק. יחד עם זאת ממליצה לכל אחת להיוועץ ברופא או מטפל מוסמך לפני נטילת DHEA.
DHEA – למי זה מתאים
רמות DHEA משתנות עם הגיל. בגיל ההתבגרות יש הפרשה מוגברת שמגיעה לשיא בשנות ה-20 לחיים. מתחילת שנות ה-30 לחיים חלה דעיכה מתמדת ברמת ה-DHEA, עד שהיא מגיעה לשפל בסביבות גיל 75[9]. זו הסיבה לכך שמכנים את ההורמון “הורמון הנעורים” או “הורמון האנטי-אייג’ינג”.
כדי להבין האם תוסף DHEA מתאים לך באופן אישי, חשוב לבצע בדיקות דם ל DHEA-S ו-Testosterone, שני המדדים הללו נותנים לנו הערכה טובה לרמות DHEA בגוף. רצוי להמשיך ולבדוק אחת לכמה חודשים מה ההשפעה של תוסף ה-DHEA על המדדים.
לרשותכם טווחים של קופות החולים בגיל הפוריות, והטווח הרצוי:
תוצאות הבדיקה מתחלקות ל 3 קבוצות:
קבוצה א’: DHEA-S בבדיקות דם מתחת ל-1.4umol/L , תוסף יכול לסייע משמעותית במקרה הזה.
קבוצה ב’: DHEA-S בטווח 1.4-7.2umol/L, חשוב לבדוק מה הערך של ה-Testosterone. אם ה-Testosterone מתחת ל-0.95nmol/L, תוסף DHEA יכול להועיל.
קבוצה ג’: בשער המקרים תוסף DHEA כנראה לא יועיל.
לכן, חשוב להבין, כשהרזרבה השחלתית נמוכה, תוסף DHEA הוא לאו דווקא הפתרון. בחלק מהמקרים זה מורכב יותר. צריך להבין את שורש הבעיה ולתת טיפול מותאם אישית.
DHEA מינון
ברוב המחקרים המינון שנשים נטלו היה 25 מ”ג, כל 8 שעות, סה”כ 75 מ”ג ביום[1][2][3][4][5][6][7][8].
הבעיה שבכל המחקרים הללו, לא נבדקו מראש מדדי DHEA-S ו-Testosterone. ההנחה הייתה שלנשים עם רזרבה נמוכה מדדים אלו נמוכים. לרוב זה נכון, אבל לא תמיד זה ככה. עודף של DHEA ו-Testosterone, יכול גם לגרום לתופעות לוואי לא רצויות שמפורטות מטה.
מניסיון בקליניקת NovaFertility, המינון המומלץ הוא:
קבוצה א’: 25 מ”ג 3 פעמים ביום.
קבוצה ב’: 25 מ”ג 1-3 פעמים ביום, תלוי איפה המדדים נמצאים על הסקלה, ככל שאת קרובה יותר לקבוצה א’, ככה המינון יהיה יותר גבוהה.
קבוצה ג’: תוסף DHEA כנראה לא יועיל.
DHEA – האם מסוכן? האם יש תופעות לוואי?
לתוסף DHEA יש כמה תופעות לוואי אפשריות.
במינונים המומלצים מעלה תופעות הלוואי נדירות ומינוריות.
רוב התופעות מקושרות לאפקט האנדרוגני (הורמוני מין גבריים) כגון אקנה [10], עור שומני, נשירת שיער[11].
תופעות של שחלות פוליציסטיות יכולות להחמיר, היות וחלקן מאופיינות ב DHEA-S גבוה בדם.
שיפור ברמות האנרגיה וחשק מיני [11].
מתי להפסיק ליטול DHEA
יש חשיבות לנטילת DHEA באופן רציף, 3 חודשים לפני שאיבה או ביוץ טבעי.
זו הסיבה שבקליניקת NovaFertility אנו ממליצים לרוב להמשיך ולקחת תוסף DHEA גם אחרי השאיבה עד בתא חיובית. כך תגבירי את הסיכויים לתוצאות טובות בשאיבה הבאה אם יהיה צורך בכך.
חשוב לדעת! DHEA-S יכול להשפיע על רמות הפרוגסטרון בבדיקות דם בזמן מעקבי זקיקים. רמות אלו אצל נשים הצורכות תוסף DHEA לא מייצגות כנראה את הפרוגסטרון הביואקטיבי[12], לכן זה לא אמור להיות בעייתי. אם עדיין חוששים מעליית הפרוגסטרון לפני הזמן, יש אופציה להקפיא את העוברים ולהחזיר בהמשך.
בחירת תוסף DHEA איכותי
DHEA – זה מבנה כימי ולכן כל תוספי DHEA אמורים להכיל את אותו הדבר.
מה שכן חשוב לשים לב:
שאין תוספות מיותרות בתוסף כגון ממתיקים, שמנים לא בריאים, חומרי טעם וצבע תעשייתיים הפוגעים בפוריות
שיטות ספיגה שונות, יש שיטות ספיגה מתקדמות או לחלופין אפשר לצרוך את DHEA יחד עם ארוחה שומנית לשיפור הספיגה
לרשותכן לינקים למספר תוספי DHEA מומלצים:
סיכום
DHEA הוא תוסף שעשוי לסייע לפוריות. עם זאת, חשוב לזכור שהוא אינו מתאים לכולן, וההתאמה אמורה להיעשות באופן אישי.
מניסיון בקליניקת Nova Fertility, לקיחת תוסף DHEA בקבוצה א’ ובקבוצה ב’ במינון הנכון, משפרת את איכות וכמות הביציות וכך משפרת את תוצאות של טיפולי הפריה חוץ גופית(IVF) שמגבירות סיכויים להריון בריא.
*הכתבה היא לידיעה בלבד, ואינה מחליפה ייעוץ אצל איש מקצוע.
מקורות:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32451660/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884390/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34371958/
- https://.ncbi.nlm.nih.gov/34371958/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25951716/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3454995/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11006185/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16997936/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10851572
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12428233/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21586137/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26758459/
- https://www.cambridge.org/core/journals/twin-research-and-human-genetics/article/dehydroepiandrosterone-sulfate-and-colorectal-cancer-risk-a-mendelian-randomization-analysis/E680850D456F8B0B28514B681DFEF8DB