האם Q10 עוזר לבעיות פוריות? באיזה מקרים Q10 יכול לסייע? איזה סוג Q10 הכי מומלץ? מה המינון המומלץ של Q10? ומתי כדאי להימנע מנטילת Q10?
Q10 – הוא קואנזים – שתפקידו לסייע בתהליכים מטבוליים רבים בגוף ע”י הגברת הספקת אנרגיה וכך גם מסייע לפוריות האישה.
Q10 מצוי בכל תא בגוף האדם, ובמיוחד באזורים בהם חילוף חומרים גבוהה, ונדרשות רמות אנרגיה גבוהות כגון: לב, שרירים, מוח, כבד, וכמובן הביציות.
תא הביצית הוא התא הגדול ביותר בגוף האדם. בתהליך הגדילה וההבשלה של ביצית נדרשת אנרגיה רבה אשר קריטית להבשלה התקינה. זו הסיבה שכל ביצית מכילה כמות גבוה של אברונים לייצור אנרגיה הנקראים מיטוכונדריות. כאשר ישנו חוסר באותה אנרגיה עלולה להיווצר חלוקה לא תקינה של החומר הגנטי וכך ליצירת עוברים לא תקינים, קושי להרות, הפלות חוזרות ואחוז הפריה נמוך בתהליך ההפריה החוץ גופית.
Q10 משמש תפקיד חיוני ביצירת האנרגיה באברונים אלו, ולכן שותף חשוב בחלוקת החומר הגנטי ויצירת העוברים. בנוסף Q10 הוא נוגד חמצון יעיל, המנטרל רדיקלים חופשיים שיוצרים נזק בגופנו, תכונה זו חשובה במיוחד בתא רגיש כמו ביצית. ויש לנוגדי חמצון בונוס נוסף, הם מעטים את תהליכי ההזדקנות.
סביב גיל 35, הייצור של Q10 בגוף מתחיל לרדת, וזו הסיבה שאישה המנסה להרות באופן טבעי או באמצעות טיפולי פוריות, תקבל המלצה לצרוך Q10. זאת בכדי להגביר את הסיכויים להבשלת ביצית תקינה, הפרייה תקינה והריון תקין.
Q10 בהחלט יכול לסייע לנשים, במיוחד בגיל מתקדם, לשפר תגובה שחלתית, לשפר את איכות העוברים (להפחית מספר עוברים אנאמפלואידיים), וכך לשפר סיכוי להריון.
במחקר שבוצע באוניברסיטת Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute שבטורונטו, ופורסם בעיתוןAging Cell, הראה שירידה בתפקוד השחלתי עם הגיל, המתבטא גם בכמות וגם באיכות הביציות, יכולה להשתפר ע”י מתן של 10Q. המחקר הראה ש-10Q יכול לשפר את המנגנונים של פעילות מטוכונדריאלית ולגרום לירידה ברדיקלים חופשיים המזיקים לבייצית.
בפועל, רוב רופאי הפוריות היום ממליצים על נטילה של Q10 בנשים המנסות להיכנס להריון מגיל 35. בקליניקה אני ממליצה על Q10 לרוב הנשים מעל גיל 35 באופן גורף.
סוגים שונים של Q10
Q10 מופיע בשתי צורות עיקריות (Ubiquinone)CoQ10 ו- Ubiquinol
גם בגוף Q10 מופיע בשתי הצורות הללו, שמומרות אחת לשנייה כל הזמן ללא הפסקה.
אז איזה צורה עדיפה אתם שואלים?
מבחינה כימית Ubiquinone הוא בעצם Ubiquinol מחומצן. הגוף שלנו יודע “להטעין” את היוביקווינון ב-2 אלקטרונים, וכך להפוך אותו שוב לבעל יכולת לתרום אלקטרונים. לכן אין יתרון ממשי ל-Ubiquinol .
הרוב המוחץ של המחקרים בתחום פוריות האישה ובתחומים נוספים נעשו על צורת (Ubiquinone) CoQ10, ולכן מומלץ להשתמש בצורה זו. מה גם שצורת (Ubiquinone) CoQ10 יציבה יותר, משמעותית זולה יותר לייצור ולכן היא הצורה המועדפת מבחינת עמידות, יעילות מדעית מוכחת ואף מחיר סביר.
ספיגת Q10 – אתגר אמיתי
Q10 הוא בעל מסיסות נמוכה במים ומשקל מולקולרי גבוה, לכן הספיגה שלו מציבה אתגר לא קטן. בכדי שההשפעה של Q10 תהיה משמעותית יש לבחור שיטת ספיגה יעילה שתבטיח מקסימום ספיגה בנוחות מקסימלית.
לכן כדאי או לבחור בשיטת ספיגה ליפוזומלית או ליטול בצמוד לארוחה שומנית.
אופן השימוש המומלץ לפוריות האישה
המינון הנחקר והמומלץ ביותר היום על ידי רופאי הפוריות הוא (Ubiquinone) CoQ10 – 600 מ”ג ליום
הדרך המומלצת ביותר היא לחלק את הכמות ל-3 לקיחות של 200 מ”ג לשיפור הספיגה, עדיף לצרוך אותו עם ארוחה שומנית להגברת ספיגה.
בתוספים בעלי טכנולוגיה ליפוזומלית, אפשר לצרוך מינונים נמוכים יותר, ולא בהכרח עם ארוחה שומנית.
זמן שימוש: כדי להנות מהיתרונות המיטביים של קואנזים Q10, מומלץ לצרוך אותו במשך 3 חודשים לפני הביוץ שבו רוצים להרות באופן טבעי או 3 חודשים לפני טיפולי הפרייה חוץ גופית. הסיבה לכך היא ש-3 חודשים לפני ההבשלה הסופית של הביצית, הביצית עוברת שלבי גדילה והתפתחות קריטיים שדורשים אנרגיה רבה, לכן תוספת Q10 חשובה כל כך בשלב הזה. אנו מספקים לביצית סביבה אופטימלית עם אספקה טובה של אנרגיה ונוגדי חימצון שתסייע לשמור על תקינות כרומוזומלית.
מתי כדאי להיזהר בשימוש בQ10?
- נשים הנוטלות קומדין או פלביקס.
- לסובלים מבעיות שינה – Q10 הוא תוסף בעל השפעה מעוררת ולכן מומלץ להקדים את הנטילה ולא לצרוך לפני השינה.
ולא נשכח גם את הגברים
גם לגברים Q10 יכול להועיל מאוד לפריון. בעקבות ההשפעה שלו על ייצור האנרגיה בתא הוא משפר תנועתיות הזרע, ובתור נוגד חימצון חזק הוא משפר מדדים של הזרע.
*הכתבה היא לידיעה בלבד ואינה מחליפה ייעוץ אצל איש מקצוע.
Q10 מומלצים בארץ ובחול: